Videomarketing anno 2017

door | 20 november 2017

Videomarketing is een vorm van content marketing waarbij een video gebruikt wordt om de content over te brengen. Denk aan een verhaal dat je over jouw bedrijf of product gaat (storytelling) dat middels een video wordt verteld. In deze tijd zijn de ontwikkelingen zo snel dat het soms lastig is om up to date te blijven, maar toch gaan we even stil staan in het jaar 2017 want dit zijn de trends van videomarketing!

Facebook en live video’s

Nieuw op Facebook is de mogelijkheid om live video’s te creëren. Dit kan van alles zijn, van persoonlijk gebruik tot zakelijk. Wij zijn uiteraard het meest geïnteresseerd in het zakelijk aspect. Wat deze live filmpjes zo interessant maakt is de interactie met het publiek. Alle reacties van de kijker worden live toegevoegd aan de video, denk aan ‘likes’ en andere vormen zoals de gemiddelde Facebook’er zich tegenwoordig kan uitdrukken.

Instagram is momenteel ook druk bezig met een soort gelijke live video te introduceren waardoor er steeds meer platformen beschikbaar worden voor dit soort acties.


Hoe doe je …?

De how to filmpjes worden ook steeds populairder. In plaats van de mensen over te halen met leuke acties en kortingen zenden veel meer mensen en bedrijven informatieve video’s uit. Dit speelt ook erg in op de trend van inbound marketing, waarbij de klant naar het bedrijf wordt gelokt in plaats van de klant geconfronteerd wordt met een bedrijf. Deze manier van zenden zorgt ervoor dat de consument iets heeft wat hem interesseert en meer te weten kan komen over wat jouw bedrijf bijvoorbeeld doet.

Stel je bent een trotste restauranteigenaar en hebt een geweldig recept voor een biefstuk. Dan kun je, middels een video, laten zien hoe deze gemaakt wordt en hoe geweldig veel aandacht er aan het stukje vlees wordt besteed voordat deze bij de gast arriveert. Hierbij ziet de kijker ook meteen hoe de keuken eruit ziet van een restaurant wat ook de interesse kan wekken. Denk er alleen wel aan dat de filmpjes niet te lang worden! Hieronder vind je een soort gelijke video om je een idee te geven.


Mobiel landschap

Een beetje online marketeer is op de hoogte van de opkomst van de mobiele telefoon en er is simpel weg geen ontkomen meer aan. Het grote voordeel van videocontent is dat het gemakkelijk weg kijkt op een scherm van een telefoon op een moment van verveling. Mensen kijken liever dan lezen, dat geldt zeker voor de mobiele telefoongebruikers. Wil je dus optimaal gebruik maken van de content van een video?, zorg dan dat deze goed te zien is op een mobile device anders sla je de plank finaal mis.


Behind the scenes

Ik heb net een voorbeeld, een kijkje in de keuken. En wat nou als je geen keuken hebt?, er zijn vele manieren om de consument iets te laten zien van het bedrijf. Wie ben je nou echt?, hoe werken de medewerkers?, etc. etc. Laat zien wie je bent, en dan vooral achter de schermen. De zaken die men zelf niet snel kan zien zijn namelijk veel interessanter dan die al wel zichtbaar zijn. Het is weer een mooie manier om jouw bedrijf te promoten en de consument een spontaner beeld te geven van jouw bedrijf.


Words of advice

Mobile is de toekomst maar…., houdt er rekening mee dat mensen vaak hun telefoon pakken op een moment van verveling. Ze gaan vervolgens naar een sociaal platform, bijvoorbeeld Facebook, om snel wat content te lezen of te zien. Zorg ervoor dat je de kijker snel triggert en zorg dat het interessant blijft, maak dus geen extreem lange video’s, vele zullen afhaken. Denk daarnaast ook na over geluid, niet iedereen is in de gelegenheid om geluid te gebruiken doordat ze in een openbare ruimte zijn. Zorg dus voor ondertiteling!

Blijf altijd jezelf in jouw video’s, zorg dat je authentiek bent. Mensen waarderen dat en met liegen bereik je vrij weinig. Denk goed na wat je wilt laten zien en hoe en dan kun je veel profijt hebben van video marketing. Heb jij al ervaring met video marketing en heb jij nog geweldige tips voor ondernemers of content marketeers?, laat het me weten in de comments down below!