HTML, het klinkt meteen als een zwaar onderdeel waar veel vraagtekens bij komen opzetten. Veel marketeers hebben hier weinig verstand van en het wordt vaak geassocieerd met iets wat alleen voor programmeurs is weggelegd. Toch is het van groot belang om hier als marketeer wat kennis van te hebben om zo het meeste uit jouw SEO uitingen te halen.
Welke onderdelen van HTML zijn van belang
Gelukkig hoeven wij als marketeers niet alles van HTML te snappen (thank God) aangezien er een groot deel niet relevant voor ons is. Waar wij ons op moeten focussen zijn factoren zoals de titles, description en de headers.
Laten we bij het begin beginnen, het herkennen van de diverse HTML noteringen die van belang zijn.
- Titles;
- De title, ofwel titletag of paginanaam genoemd, is de titel die jouw website krijgt binnen Google. Ook is dit meteen de naam van de pagina die momenteel bezocht wordt. Je kunt deze herkennen aan de volgende code: <title>Voorbeeld van de title tag</title>
- Description tag
- De description tag laat de beschrijving zien onder jouw link vanuit Google. <meta name=”description” content=”Voorbeeld van een description tag “
- Headers
- Headers zijn de titels op jouw pagina. Hierin heb je onderscheid tussen H1 en H2 headers. Het verschil is de magnitude van de titel, H1 zijn de hoofd titels en de H2 zijn veelal tussenkopjes.
<h1>Voorbeeld H1 header</h1>
<h2>Voorbeeld H2 header</h2>
- Headers zijn de titels op jouw pagina. Hierin heb je onderscheid tussen H1 en H2 headers. Het verschil is de magnitude van de titel, H1 zijn de hoofd titels en de H2 zijn veelal tussenkopjes.
Waar let Google op?
Nu we weten wat de basiszaken zijn van het HTML gaan we nu kijken naar de dingen waar Google het meeste waarde aan hecht. Uitgaande van de onderstaande tabel zien we dat, op het gebied van HTML, de meeste focus moet komen te liggen op de title tag en op de H2 header. Ondanks dat de description tag en de H1 headers minder waarde hebben voor Google zijn ze wel erg belangrijk voor de bezoekers van jouw pagina. Is jouw beschrijving afwijkend met wat de bezoeker zoekt?, dan bestaat de kans dat ze niet op jouw pagina zullen kijken.
Aan de slag
Title tag
Wederom beginnen we weer met de title tag. Waarschijnlijk voel je het al aankomen, maar de title tag is een van de belangrijkste onderdelen van jouw HTML. Dit is het eerste wat jouw potentiële bezoeker ziet en wordt door Google als zeer belangrijk beschouwd. Om je nog iets beter op weg te helpen zijn hier een aantal tips waaraan een goede title tag moet voldoen.
- Google laat niet meer dan 70 karakters zien (inclusief spaties) en kapt alles daarna af. Maak je page title dus niet langer.
- Zet je belangrijke zoekterm zover mogelijk vooraan, het liefst helemaal vooraan.
- Als je op ‘taalkundig verantwoord’ je zoekterm 2 keer in de page title kunt verwerken, doe dat dan gerust. Maar overdrijf het niet, dat wordt door Google niet gewaardeerd.
- Prop de page title daarom niet vol zoektermen, maar probeer er ook een aantrekkelijk zinnetje van te maken waarop mensen willen doorklikken.
- Zorg dat de page title de lading dekt, dus dat de page title aansluit bij de inhoud van de pagina.
- Gebruik niet dezelfde page title voor alle pagina’s van je website, maar bedenk voor elke pagina een aparte, relevante page title.
(Webgenerator, 2017)
Description tag
Zoals je al eerder zag in deze blog hecht Google weinig waarde aan dit onderdeel. Echter is het van groot belang om bezoekers naar jouw pagina te leiden aangezien Google deze description nog wel blijft tonen. Wederom zijn hier ook weer bruikbare tips aan verbonden.
- Maak de metatag description niet langer dan 160 karakters (inclusief spaties): meer tekst laat Google niet zien.
- Plaats je belangrijke zoekterm 1 of 2 keer in de description: deze wordt door Google (als erop gezocht is) vet gemaakt, waardoor je meer opvalt op de pagina met zoekresultaten.
- Behandel de metatag description als een kleine advertentietekst: geef duidelijke informatie over de pagina waar de metatag bijhoort maar probeer er ook een wervende tekst van te maken, die mensen verleidt tot doorklikken.
- Bedenk voor elke pagina van je website een aparte, relevante metatag description.
Headers
Zoals in de bovenstaande tabel is af te lezen zijn H2 headers aanzienlijk belangrijker als H1 headers. Zorg ervoor dat je dus veel gebruik maakt van alinea’s met daarbij titels die je in H2 format zet. Wil je nou nog meer uit je headers halen?, zorg dan dat je jouw zoekterm(en) terug laat komen in deze headers.
In het kort
HTML is wel degelijk van belang voor marketeers. Nu je de basis door hebt gelezen kun je een mooi begin maken met jouw SEO avontuur, realiseer je wel dat dit maar een klein onderdeel is. Naast alles wat zojuist besproken is moet je proberen om alle content die je op de pagina plaatst gerelateerd is aan jouw zoekwoord(en) en durf te experimenteren! Heb je nog vragen of ben je enthousiast geworden laat het mij dan weten in een reactie op deze blog.