How to Social Media!

door | 24 april 2017

Welkom bij deze blog waarin we verder gaan kijken hoe je social media kunt inzetten. Omdat social media voor ieder type bedrijf of instelling anders kan worden ingezet gebruik ik in deze blog een minor van een hoge school, namelijk online marketing, als voorbeeld. So without further ado, let’s begin!


Doel stellen

Voordat je gaat beginnen met al je social media uitingen moet je eerst weten wat je doel is. Dit kan van alles zijn, market sensing, productrealisatie, klantacquisitie, customer relationship management, orderafhandeling etc. Om in het voorbeeld van de minor te blijven zullen we gaan kijken waarbij de minor gebaat is. Aangezien een minor geen directe verkopen heeft vallen er een aantal zaken direct af, zo zullen er geen klachtenafhandelingen plaats vinden op reguliere basis en andere verkoop gerelateerde onderwerpen.

Maar wat houden we dan wel over?, nou market sensing en klantacquisitie zijn goede kandidaten. Market sensing, “het aftasten wat er in de markt speelt” (Visser & Sikkenga, 2012), middels social media kanalen worden er regelmatig discussies gehouden waarbij je meer inzicht krijgt in wat er in de markt speelt. Zo weet de minor steeds meer van de doelgroep en kunnen zij hierbij hun dienstverlening op aanpassen.

Klantacquisitie is ook nog een zeer sterk doel om te stellen. Hoe meer studenten zich inschrijven voor de minor des te beter. Dit kan dus resulteren voor verhoogde inkomsten voor de school maar ook zeker voor de academie. Het is uiteindelijk ook het doel als opleider om zo veel mogelijk studenten te voorzien van informatie en lessen die zij wensen te volgen.


Het kanaal

Goed als je weet wat je wilt behalen met je social media account wordt het tijd om het kanaal te kiezen. Er zijn erg veel kanalen die onder social media vallen, denk aan Twitter, LinkedIn, Facebook, YouTube, Pinterest, Google+ en ga zo maar door. Maar welke past nou bij jouw doel en bij jouw bedrijf?, dat ligt geheel aan je doelgroep. Om weer terug te vallen op de minor online marketing gaan we dit invullen voor de minor. De gemiddelde afstudeerleeftijd is 23,4 jaar op het HBO. Dit betekend dus dat we kanalen moeten vinden waar jongeren actief op zijn.

(Waterschoot, 2016)

Facebook

(Boerema, 2016)

LinkedIn

(Boerema, 2016)

Dus kijkende naar de demografische informatie kunnen we zeggen dat op Facebook en LinkedIn de voornaamste doelgroep zich bevindt. Als we dit afzetten tegenover de doelstellingen die we eerder hebben gemaakt kunnen we meer market sensing doen op Facebook en acquireren via LinkedIn en Facebook. De reden dat market sensing alleen middels Facebook gedaan kan worden is omdat er vaak discussie items zijn bij diverse posts en LinkedIn vaak alleen zakelijk gebruikt wordt.


De rol van de juiste boodschap

Goed als je dan je kanaal heb gekozen moet je nog de boodschap over gaan brengen. In dit geval zijn dit docenten en misschien wel studenten. Uiteraard wil je informeren en informatie ophalen middels je kanaal met als doel meer studenten te werven. Je moet dus weten wat aansluit bij de doelgroep anders zullen je posts weinig invloed hebben. Om weer terug te vallen op de minor kun je aan de volgende zaken denken.

Docenten kunnen dus de wat meer technische aspecten door communiceren over de vakken, wat je uiteindelijk leert, wat je kunt verwachten etc. Studenten daar en tegen kunnen het aantrekkelijker maken en het echt goed verkopen. Denk aan meningen, blogposts die geplaatst kunnen worden op het kanaal en zelfs discussiepols. Door deze wisselwerking krijg je een eerlijk en duidelijk beeld van je dienst en dat is essentieel. Uiteraard zijn dit voorbeelden zonder grondig onderzoek, probeer dus echt je doelgroep beter te leren kennen, wat wilt een gemiddelde student, hoe overtuig je deze, hoe wenst hij aangesproken te worden etc.

Aan de hand van dit voorbeeld hoop ik dat jij een beter beeld hebt hoe je social media kunt inzetten. Het blijft lastig om je doelgroep goed te kunnen bereiken en echt goed aan te spreken zoals ze dat willen. Houdt alsjeblieft rekening met je medium, ga dus geen dure woorden gebruiken op Facebook en vermijd je straattaal op LinkedIn want dan begin je aan een wedstrijd met 3 penalty’s tegen.

Succes alvast met jouw social media account!