Google Analytics is een programma gemaakt door Google om website statistieken bij te houden. Mocht je zelf een content website of een webshop hebben en wist je niet dat Google Analytics bestond dan ben je hier aan het goede adres. Ik zal jullie er snel doorheen lopen om een basis voor Google Analytics op te bouwen zodat jullie er zo snel mogelijk mee aan de slag kunnen!
Google Analytics op WordPress
Goed, om gebruik te maken voor Analytics op jouw eigen WordPress pagina moet je er eerst voor zorgen dat Google Analytics kan draaien op jouw website. Dit is aanzienlijk makkelijker dan het lijkt, het kost alleen wel wat tijd en geduld.
Allereerst gaan we naar het ‘Plugins’ tabblad en kiezen hier ‘Nieuwe plugins’. Zodra je dat gedaan hebt kom je op een scherm uit met allemaal nieuwe plugins die je kan installeren voor je website. Vervolgens staat rechts in beeld een optie om te zoeken, hier tik je ‘Analytics’ in en wacht je even. WordPress laat vanzelf de resultaten zien en als het goed is vind je meteen de plugin van Analytics die in de afbeelding hieronder omcirkelt is.
Je klikt vervolgens op installeren en dan moet je even wachten tot de plugin is geïnstalleerd. Zodra de plugin is geïnstalleerd gaan we naar ‘Geïnstalleerde plugins’ en activeren we daar Google Analytics.
Zodra deze geactiveerd is kun je Google Analytics gaan instellen, dit doe je door naar ‘instellingen’ te gaan en vervolgens op ‘Google Analytics Code’ te klikken. Hier moet je een Google Analytics code invoeren die op de pagina van Google Analytics te vinden is.
Je gaat dan naar https://www.google.nl/intl/nl/analytics/ en maakt een account aan. Zodra je dit hebt gedaan en alle stappen hebt doorlopen kom je op je de hoofdpagina van Google Analytics. Je gaat dan naar ‘beheerder’ of het tandwiel icoon en kiest vervolgens onder het kopje ‘Property’ de ‘Property instellingen’. Je vindt dan meteen op die pagina de Tracking-ID, deze kopieer je in WordPress in je hebt jouw eigen WordPress website voorzien van Google Analytics!
Aan de slag met Google Analytics
Goed, nu we Analytics op je WordPress site hebben geplaatst gaan we er ook iets mee doen. Op heel Analytics staan diverse rapporten die je direct op kunt halen waaronder de doelgroep, de acquisitie, het gedrag, de conversies en de realtime overzichten van wat er op dit moment gebeurt op jouw website. Deze systemen zijn erg handig om te bekijken maar het kan zomaar zijn dat er geen relevante informatie er voor je in staat of je vindt het een overkill aan informatie, zoals ik het ervaar. Dan is een dashboard de oplossing, hierin kun je voor jou relevante informatie toevoegen in een overzicht. Bij ‘Aanpassingen’ kunnen we een dashboard aanmaken.
Als het goed is krijg je dan een optie menu waarin je mag kiezen of je een leeg canvas wenst of een standaard dashboard voor beginners.
Geef je Dashboard een naam en kies wat voor jou het makkelijkste is, ik heb zelf een leeg canvas geselecteerd en deze zelf gevuld met widgets. Hier is niks moeilijks aan en zo voorkom je dat je irrelevante informatie op jouw dashboard zet die bijvoorbeeld in het standaard dashboard staan. De widgets kun je helemaal zelf invullen zodat deze ook relevant voor jou zijn. Stel je wenst het aantal bezoekers goed te willen monitoren dan zoek je deze op door een statistiek toe te voegen, vervolgens kies je opslaan en dan zal deze op jouw dashboard komen te staan. Je kunt een groot aantal widgets toevoegen dus zorg ervoor dat alle belangrijke dingen op je dashboard komen te staan.
Doelen instellen
Doelen instellen is iets complexer dan een dashboard aanmaken. Om deze reden kun je zelf het volgende filmpje bekijken om meer informatie hierover te verkrijgen.
Terugblik
Google Analytics is een geweldig programma om inzicht te krijgen in je bezoekers en hun gedrag op jouw website. Omdat het een veelzijdig programma is valt er altijd wel wat te leren over het programma. Nu je het hebt geïnstalleerd en de eerste basis van het programma hebt aangelegd kun je de eerste statistieken bekijken. Het is even werken en even wat zoeken om het op je WordPress pagina te krijgen maar het is het allemaal waard. Het geeft je extra inzichten in je website die gemakkelijk te monitoren zijn. Alvast veel succes met het doornemen van de statistieken en met het optimaliseren van je website!