De voordelen van e-mails zijn niet op een hand te tellen. Het is een van de goedkoopste marketing tools die ingezet kunnen worden voor online campagnes maar hoe je deze campagnes moet indelen is vaak een groot struikelpunt. Laat ik nou net een paar dingetjes weten over e-mail marketing om jou over dat struikelpunt te brengen.
De doelgroep
Uiteraard is de doelgroep van groot belang, als je niet weet naar wie je de mail stuurt kun je er niet voor zorgen dat deze interessant is voor die persoon. Begin eerst met gegevens van jouw klanten te verzamen. Veel B2C bedrijven hebben tegenwoordig een website of een webshop, via accounts van jouw klanten kun je al een hoop achterhalen. Denk niet alleen aan de e-mail van de klant of het geslacht maar duik er dieper in. Zeker bij webshops is het makkelijk om voorgaande bestellingen in de gaten te houden en zo een interessegebied te kunnen koppelen aan jouw afnemers. Je staat er versteld van wat iemand zijn koopgedrag over hem vertelt.
Als je echt een duidelijke groep hebt op basis van hun interesses, geslacht, leeftijd, aanschaffrequentie etc. etc. etc. kun je deze in een groep gaan plaatsen voor een specifieke mailing. Volgens MailChimp, is er een 14,37% hogere kans dat is jouw e-mail geopend wordt wanneer je jouw campagnes zijn gesegmenteerd.
Het bericht
Zorg dat jij interessant bent met jouw e-mail, makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard maar ga eens voor jezelf na welke mail titel meer interesse opwekt, ‘nieuwsbrief maart 2015’ of ‘Alleen vandaag nog, 15% korting!’. Uiteraard is het van belang dat je dit op jouw klantensegment afstemt want niet iedereen vind alles even interessant. Vragen stellen in de titel van jouw mail wekt ook nieuwsgierigheid, dit leidt tot meer openingen van jouw mail maar zorg er wel voor dat de vraag af is gestemd met het onderwerp van de mail.
Voor de inhoud van het bericht geldt less is more. Doordat er minder poespas in de mail aanwezig is zal de mail een stuk persoonlijker aanvoelen. Doe rustig aan met jouw huisstijl, een logo is vaak al voldoende en ga niet als een bezetene te keer met kleuren en andere gekkigheden. Ik vind zelf de mails van Travelbird een goed voorbeeld. Bovenin staat het logo van het bedrijf met daaronder hun producten met alleen kleur in de links en de prijzen van hun producten. Simpel, duidelijk en precies wat je verwacht van hun mail.
De timing van jouw mail
Voor de timing van jouw bericht zijn er diverse studies gedaan wanneer je het meest succesvol kunt zijn met een bericht, wanneer deze het meeste worden gelezen etc. Bekijk de onderstaande tabellen en ga vanuit hier kijken wat jou het meest geschikt lijkt om de mails te versturen. Zoals ik al eerder heb vermeld is het van belang om rekening te houden met jouw doelgroep en het segment hiervan. Ieder segment kan op een ander moment een mail lezen en is het dus wederom erg persoonlijk wanneer iemand een mail juist wel opent en wanneer juist niet. Ga experimenteren en monitor alles met behulp van tools en stuur het zo nodig bij. Zoek de sweetspot bij jouw segmenten en zet daar op in.
Denk bij de timing ook aan de frequentie, niet iedereen zit te wachten op iedere dag een mailtje van jouw bedrijf. Om je een hoop moeite te besparen kun je dit het beste aan de afnemer zelf vragen als ze zich aanmelden voor een mailing, zo kun je voorkomen dat mensen snel afhaken doordat ze het idee hebben dat heel hun inbox vol wordt gespamd.
DON’T READ THIS PART!
Ziet er spannend uit toch zo’n regel?, waarschijnlijk heb ik nu nog even de aandacht dus ga ik er nog even goed gebruik van maken. Zorg ervoor dat je opvalt met jouw mail, dit begin meestal bij de titel dus denk hier echt goed over na. Durf uit te proberen en te meten wat iedereen vindt van jouw mail. Leg dingen voor bij klanten van je of bij jouw directe omgeving, “Welke mail spreekt jou meer aan?”, “Welke titel spreekt jou meer aan?” etc. Het beste is gewoon om te proberen en te monitoren anders zal je nooit weten wat het meest effectieve is en wat jouw doelgroep aanspreekt.